2011. január 8., szombat

A hunyor más néven Karácsonyi rózsa, vagy Krisztusgyökér













Botanikai neve feltehetően mérges voltára utal. A görögből származó elnevezés szerint hellein=ölni, bora=étel. A gyűszűvirághoz hasonló glikozidokat tartalmaz, amit szívgyógyászatban használnak.
A keresztény mondavilág szerint annak az istállónak a közelében figyeltek fel az emberek először erre a virágra, ahol Krisztus született.


 








A 16. századtól, főleg német nyelvterületen máig tartó hagyomány, hogy szentestén egy cserép karácsonyi rózsa fehér virágaival díszitik az ünnepi asztalt.
Karácsonyi rózsának is nevezték, mert a fekete hunyor (Helleborus niger) már nagyon korán virágzik, olykor már karácsony idején, s a szerelmes emberek ezzel kedveskedtek egymásnak a szent ünnep idején.


Már az ókorban is jól ismerték, de mint mérges növényt. A gallok például vadászaton ennek levébe mártották nyilaikat, s azt állították, hogy az így elejtett állat húsa sokkal finomabb. A görögök orvosságként használták. Olyan erős volt a hatóanyaga, hogy csak felnőtt férfiakat gyógyítottak vele. Sok más gyógyhatása mellett a dühöngést is gyógyította.





Valamennyi faj gyöktörzses évelő. A helleborus nemzettséghez 22 faj tartozik. Közülük a fontosabbak felsorolva:
Helleborus niger-Fekete hunyor
Helleborus x sternii-Rózsás hunyor
Helleborus torquatus-Díszes hunyor
Helleborus multifidus-Szabdaltlevelű hunyor
Helleborus argutifolius-Korzikai hunyor
Helleborus viridis-Zöld hunyor
Helleborus foetidus-Büdös hunyor
Helleborus dometorum-Kisvirágú hunyor
Helleborus odorus-Illatos hunyor
Helleborus lividus-Mallorcai hunyor
Helleborus purpurescens-Pirosló hunyor



Elterjedési területe: Fellelhetőségének központja a mediterrán térség, de előfordulnak még Kis-Ázsiában és a Kaukázusban is. Termesztőterülete nagyon kiterjedt, színgazdagsága és korai virágzása miatt nagyon kedvelt. Hazánkban is termesztik, de jelentősége nem olyan nagy, mint más európai kultúrákban.


Talajigénye: Általánosságban elmondható, hogy nedves, morzsalékos, jó levegő gazdálkodású, meszes, mélyrétegű, jó vízáteresztő képességű talajokat kedvel. Talajigénye fajtánként némileg eltérhet.
Fényigénye: Kora tavasszal virágzik, bokrok, fák alatt érzi jól magát, ezért félárnyékos helyet biztosítsunk neki.
Telepítésükre legjobb a nyár vége; augusztus-szeptember. Természetben is ilyenkor érnek be magjaik. Erős és húsos viszonylag hosszú gyökere miatt legalább két ásónyom mélységben kell meglazítani a talajt. Az ültető gödörbe szórjunk komposzttal kevert laza földkeveréket és mésztartalmú műtrágyát. Tőosztással a második évtől virágozhat, magvetéssel viszont csak négy év múlva virágzik. Virágot csak akkor fejleszt, ha jól érzi magát. A szaporítgatás helyett azt javaslom, hogy cserepes növényként szerezzük be a kertészeti árudákból.



Különféle méretben, ennek megfelelően eltérő árakon szerezhetők be, de mivel előneveltek már a beszerzés évében virágoznak. 350-500,-Ft-os áron lelhetők fel.
Cserepes hajtatásra is alkalmas. 15-20-as cserépben kell megfelelő méretű tővé nevelni, majd ősszel fagymentes helyen pihentetni. Novembertől mérsékelten meleg helységben, rendszeres öntözés mellett virágoztatjuk. Szép dísze lehet a karácsonyi asztalnak.
A képeket kedves kertész barátomtól, Szakszon Lászlótól vettem át.







  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése